Spelling

From Clarin K-Centre
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Spelling and the translation is 100% complete.

Zie ook Spellingcheck

Woordenlijst.org (Officiële Nederlandse Woordenlijst)

De Woordenlijst van de Nederlandse taal is gratis te raadplegen via woordenlijst.org. In 2015 groeide de online versie van circa 100.000 naar circa 168.000 trefwoorden. Alle woorden van de voorgaande geprinte edities zijn behouden gebleven.

De nieuw toegevoegde woorden zijn afgeleid uit tekstbestanden die zijn verzameld door het Instituut voor de Nederlandse Taal. Deze bestanden omvatten krantenartikelen, literaire teksten en internetteksten. Tevens werd er een selectie gemaakt uit alle woorden die tevergeefs werden opgezocht in de online Woordenlijst.

Sinds 2015 is woordenlijst.org meerdere malen per jaar geüpdatet met honderden nieuwe woorden. Aan het einde van 2019 bevatte de lijst in totaal 186.000 woorden. Met alle meervoudsvormen, verkleinvormen, verleden tijden en voltooid deelwoorden meegerekend, bevat de digitale versie van de Woordenlijst momenteel informatie over ongeveer 680.000 woordvormen.

Keurmerk Spelling

Het Keurmerk Spelling ([Keurmerk Spelling]) is een garantie van de Nederlandse Taalunie dat een naslagwerk gebruikt kan worden voor het opzoeken van de officiële spelling.

Het Instituut voor de Nederlandse Taal controleert de spelling van woordenlijsten (van bijvoorbeeld woordenboekleveranciers) automatisch met het Hulpmiddel Keurmerk, ook wel HulK genoemd. Onze spellingadviseurs corrigeren de woorden die de HulK niet kan beoordelen handmatig en voegen ze ook toe aan hun eigen materiaal, zodat ze een volgende keer al automatisch verwerkt kunnen worden.

Als de ingevoerde woordenlijst is opgesteld volgens de regels en principes van de officiële spelling, krijgt dit product het Keurmerk Spelling.